Shopping Cart

Your shopping cart is empty

Visit the shop

Πέρα από το κομπολόι... | Σόλωνος 97, Αθήνα - Τηλ: 210 3840995

Περίληψη έρευνας

Στην ενότητα τις λαογραφίας θα βρείτε χωρισμένη σε κεφάλαια την έρευνα του Τάσου Θωμαΐδη “Γιρλάντες Χειρός” γύρω από την καταγωγή και την εξέλιξη του κομπολογιού.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Από την εποχή που κατακτηθήκαμε από τους  Ρωμαίους, παλεύουμε να διατηρήσουμε τα χαρακτηριστικά της ελληνικότητας. Δύσκολη δουλειά. Όσο περνούν τα χρόνια  γίνεται δυσκολότερη επειδή οι πολιτικές και θρησκευτικές εξουσίες δεν μας λένε όλη την αλήθεια. Έτσι για τα θέματα  Ρεμπέτικο,  Καραγκιόζης και  Κομπολόι υπάρχει ακόμη αρκετή άγνοια και παραπληροφόρηση. Ελάχιστοι γνωρίζουν το τούρκικο ντεσμπίχ και τα εξαιρετικής τέχνης “κομπολόγια” που κατασκευάζουμε εμείς οι Έλληνες από την περίοδο της τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα. Ερεύνησα το θέμα “κομπολόι” για πολλά χρόνια στη χώρα μας καθώς και στην Τουρκία, αραβικές χώρες, Ινδία, Κίνα, Ταϋλάνδη, Μπαγκλαντές, Πακιστάν και αλλού. Καταθέτω εδώ συνοπτικά, τα συμπεράσματα της έρευνάς μου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι Έλληνες από το 1000 μ.Χ. φτιάχνουμε γιρλάντες που κρατάμε στο χέρι. Γι’ αυτό ας τις ονομάσουμε γιρλάντες χειρός. Αυτές τις διακρίνουμε σε δύο είδη: θρησκευτικές και κοσμικές. Θρησκευτικές είναι αυτές που τις χρησιμοποιούν οι θρησκευόμενοι για να κάνουν ορισμένο αριθμό προσευχών. Κοσμικές είναι όλες οι άλλες όπου ο καθένας, ανάλογα με την προσωπικότητά του, την οικονομική του ευχέρεια και την αισθητική του, τις κατασκευάζει,  τις επιλέγει και τις χρησιμοποιεί. Τη  θρησκευτική  γιρλάντα την έφτιαξαν οι καλόγεροι το 1000 μ.Χ.,  έχοντας υπόψη τους προφανώς άλλες θρησκευτικές γιρλάντες που είχαν δημιουργηθεί από το 800 έως 500 π.Χ. και μετά, όπως το ινδικό τσααπ-μάλα και το μουσουλμανικό ντοϊγιουμλού ντεσμπίχ. Οι καλόγεροι ονόμασαν τη γιρλάντα που έφτιαξαν  δεητικό στεφάνι της Παναγιάς διότι με αυτήν έκαναν δεήσεις στην Παναγία. Αυτή ήταν φτιαγμένη από μαύρο μάλλινο κομποδεμένο σχοινάκι που οι άκρες του ήταν πλεγμένες σε σχήμα σταυρού. Αυτή τη γιρλάντα κάποιοι την είπαν προσευχητάρι επειδή την χρησιμοποιούσαν σαν εργαλείο προσευχής. Οι κοσμικοί που απαξίωναν αυτήν τη γιρλάντα την είπαν κομποσκοίνι επειδή ήταν ένα σκοινάκι με κόμπους. Οι περισσότεροι όμως την είπαν κομβολόγιον επειδή ο προσευχόμενος ακουμπώντας τον κάθε κόμβο λέγεικαι μία προσευχή. Η σύνθεση των λέξεων κόμβο λέγει γέννησαν το όνομα κομβολόγιον, στη δημοτική κομπολόι. Οι κοσμικές γιρλάντες είναι φτιαγμένες από χάντρες διαφόρων υλικών και από εξαρτήματα διαφόρων μετάλλων. Δεν καταλήγουν σε πλεγμένο σταυρό, αλλά σε φούντα, σε μια μεγάλη χάντρα, σε ρολόι ή σε διάφορες άλλες  επιλογές που κάνει ο κάτοχός της. Το πώς φτάσαμε να ονομάζουμε τις κοσμικές γιρλάντες που δεν μοιάζουν καθόλου ως προς τα υλικά και τη χρήση με τις θρησκευτικές γιρλάντες δηλαδή με τα κομπολόγια, το αναλύουμε παρακάτω. Τις γιρλάντες που δημιουργεί η εταιρία μας, τις λέμε εύχαντρα και όχι κομπολόγια. Τη λέξη εύχαντρα τη δημιουργήσαμε συνθέτοντας το ευ που θα πει ευχάριστο-όμορφο-καλό με  τη λέξη χάντρα, έτσι ΕΥΧΑΝΤΡΑ. Τα  υλικά των εύχαντρων απαρτίζονται από  κεχριμπάρι, ημιπολύτιμους λίθους, ασήμι, χρυσό, μετάξι και γενικώς από φυσικά  υλικά που εμπεριέχουν θετική ενέργεια, ευεργετική για τον οργανισμό μας. Είναι σωστά έργα τέχνης, τα οποία μόνο χαϊδεύουμε. Τα εύχαντρα απευθύνονται σε πολιτισμένους που σέβονται τους συνανθρώπους τους,  δεν «βροντοχτυπούν τις χάντρες», σπάζοντας τα νεύρα του κόσμου όπως οι ψευτόμαγκες και οι απολίτιστοι λαϊκοί τύποι που μιμούνται τους τενεκέδες που όσο πιο άδειοι είναι τόσο δυνατότερο θόρυβο κάνουν. Οι πολιτισμένοι βασικά χαϊδεύουν τις γιρλάντες τους για να χαλαρώσουν το σώμα, το νευρικό τους σύστημα, να ενδοσκοπούν, να διαλογίζονται, να αφυπνίζουν τη δημιουργική τους φαντασία … Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στις γιρλάντες χειρός και στα εύχαντρα θα βρείτε εδώ.

Κείμενα του Τάσου Θωμαΐδη - Πνευματικές ιδιοκτησίες της Εύχαντρον ®
Απαγορεύεται η χρήση τους χωρίς την γραπτή άδεια της εταιρίας και χωρίς αναφορά της πηγής τους.

Πρόσφατα άρθρα από το Blog

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Μείνετε σε επαφή

facebook Efhantron youtube efhantron
Copyright © 2011-6 Εύχαντρον | Σόλωνος 97, Τ.Κ. 106 78 Αθήνα | Τηλ: (+30) 210 3840995 - Fax: (+30) 210 3806331
Site by Anastasia Melekou
Visa PayPal AMEX