Shopping Cart

Your shopping cart is empty

Visit the shop

Πέρα από το κομπολόι... | Σόλωνος 97, Αθήνα - Τηλ: 210 3840995

Κομπολόι τεσμπίχι εύχαντρο

Πιστεύω ότι αυτό το σύντομο λαογραφικό πόνημα αποδεικνύει ότι πράγματι υπάρχει σύγχυση στο θέμα που αφορά στις γιρλάντες χειρός.
Νομίζω ότι ήρθε πια ο καιρός να μπούνε τα πράγματα στη θέση που τους αντιστοιχεί και να τα πούμε με το όνομά τους.
Γι’ αυτό προτείνω να συνεχίσουμε να λέμε κομπολόι το κομποδεμένο σκοινάκι (κομποσκοίνι) με το οποίο ο θρησκευόμενος σε κάθε κόμπο λέγει προσευχή.Να λέμε χαντρολόι τη γιρλάντα τη φτιαγμένη από χάντρες τοποθετημένες στη σειρά, που έχει φούντα και θυρεό ή παπά. Την οποία ο κάθε άνθρωπος δομεί, επιλέγει ή κατασκευάζει από ό, τι υλικά θέλει και την χρησιμοποιεί όπως νομίζει, εκτός βέβαια από το να μετράει προσευχές μ’ αυτήν. Υπόψη ότι η έννοια της κατάληξης -όι σημαίνει όμοια πράγματα που βρίσκονται τοποθετημένα σε σειρά το ένα μετά το άλλο. Όπως κομβόι, σόι, σκυλολόι…Να λέμε μπεγλέρι τη γιρλάντα τη φτιαγμένη από χάντρες, χωρίς φούντες και θυρεούς, η οποία χρησιμοποιείται για στριφογύρισμα στο χέρι και βροντοχτύπημα των χαντρών της.Να λέμε τάκα-τάκα το σκοινάκι ή την αλυσίδα του οποίου οι άκρες δεν είναι δεμένες, άρα δε σχηματίζουν γιρλάντα, στο οποίο έχουμε περάσει δύο ή περισσότερες χάντρες και το χρησιμοποιούμε σαν κουδουνίστρα για να παράγουμε ήχο από την πρόσκρουση των χαντρών.

Γνωρίζω ότι οι προτάσεις μου για τα ονόματα, παρά το ότι είναι ρεαλιστικές και λογικές, είναι πολύ δύσκολο να υιοθετηθούν από τον πολύ κόσμο στις μέρες μας, και αυτό διότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση στη λαϊκή τέχνη και την παράδοση που σχετίζονται με την περίοδο της τουρκοκρατίας. Όμως πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα τα πράγματα αποκαλύπτονται και έτσι, παίρνουν τη θέση που τους αντιστοιχεί.

Εμείς της εταιρίας ΕΥΧΑΝΤΡΟΝ που ερευνήσαμε λαογραφικά την υπόθεση γιρλάντες χειρός και δημιουργούμε χαντρολόγια διαφορετικής αισθητικής αντίληψης και χρήσης, τα οποία είναι σωστά έργα τέχνης, περιζήτητα από συλλέκτες και αποτελούνται από φυσικούς λίθους και απολιθώματα, ασήμι, χρυσό και μετάξι, τα οποία απευθύνονται σε πολιτισμένους ανθρώπους με εξαιρετική αισθητική και χρησιμοποιούνται για διαλογισμό, ενδοσκόπηση, κρυσταλλοθεραπεία, χαλάρωση και γενικά για την απολαβή της θετικής ενέργειας από τους φυσικούς λίθους και τα ευγενή μέταλλα, αποφασίσαμε και δώσαμε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όνομα στα χαντρολόγια μας. Τα ονομάσαμε ΕΥΧΑΝΤΡΑ. Επειδή δίνουν ιδιαίτερη ευχαρίστηση με την κάθε χάντρα τους. ΕΥΧΑΝΤΡΑ λοιπόν!!! Όχι κομπολόγια! Αφού οι γιρλάντες μας δεν έχουν καμία σχέση με κόμπους και λόγια προσευχής, ούτε με τις άλλες γιρλάντες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Για εμάς της εταιρίας ΕΥΧΑΝΤΡΟΝ και για πάρα πολλούς άλλους, οι οποίοι διαρκώς πληθαίνουν, το εύχαντρο είναι μια γιρλάντα χειρός για άντρες, γυναίκες και παιδιά, την οποία αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε ως :

Επομένως προσοχή διότι η γιρλάντα μας είναι προδότης. Το σλόγκαν που ήδη ακούγεται «δείξε μου το κομπολόι σου, να σου πω ποιος είσαι» έχει λογική βάση.
Σαν εταιρία, επιδιώκουμε να αντιληφθεί ο πολύς κόσμος ότι το εύχαντρο δεν είναι το παιχνίδι του τεμπέλη, ούτε το αξεσουάρ του ψευτόμαγκα, αλλά είναι ένα κόσμημα που όταν το χαϊδεύουμε μας χαρίζει θετική ενέργεια, τόνωση και ευεξία. Άλλωστε αρκετοί είναι πια αυτοί που κρατούν εύχαντρα για prestige και τα επιδεικνύουν όπως τα πανάκριβά ρολόγια τους.

Πρόσφατα άρθρα από το Blog

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Μείνετε σε επαφή

facebook Efhantron youtube efhantron
Copyright © 2011-6 Εύχαντρον | Σόλωνος 97, Τ.Κ. 106 78 Αθήνα | Τηλ: (+30) 210 3840995 - Fax: (+30) 210 3806331
Site by Anastasia Melekou
Visa PayPal AMEX