Shopping Cart

Your shopping cart is empty

Visit the shop

Πέρα από το κομπολόι... | Σόλωνος 97, Αθήνα - Τηλ: 210 3840995

Κομπολόι και εύχαντρο

ΚΟΜΠΟΛΟΪ   ΧΑΝΤΡΟΛΟΪ   ΕΥΧΑΝΤΡΟN

Πιστεύω ότι αυτό το σύντομο λαογραφικό πόνημα αποδεικνύει ότι πράγματι υπάρχει σύγχυση στο θέμα που αφορά στις γιρλάντες χειρός. Νομίζω ότι ήρθε πια ο καιρός να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους. Γι’ αυτό προτείνω να συνεχίσουμε να λέμε κομπολόι το κομποδεμένο σκοινάκι με το οποίο ο θρησκευόμενος σε κάθε κόμπο λέγει προσευχή. Να λέμε χαντρολόι τη γιρλάντα τη φτιαγμένη από χάντρες τοποθετημένες στη σειρά, που έχει φούντα και θυρεό ή παπά, την οποία ο κάθε άνθρωπος δομεί, επιλέγει ή κατασκευάζει από ό, τι υλικά θέλει και την χρησιμοποιεί όπως νομίζει, εκτός βέβαια από το να μετράει προσευχές μ’ αυτήν. Υπόψη ότι η έννοια της κατάληξης -όι σημαίνει όμοια πράγματα που βρίσκονται τοποθετημένα σε σειρά το ένα μετά το άλλο. Όπως κομβόι, σόι, σκυλολόι…Να λέμε μπεγλέρι τη γιρλάντα τη φτιαγμένη από χάντρες, χωρίς φούντες και θυρεούς, η οποία χρησιμοποιείται για στριφογύρισμα στο χέρι και βροντοχτύπημα των χαντρών της. Να λέμε τάκα-τάκα το σκοινάκι ή την αλυσίδα του οποίου οι άκρες δεν είναι δεμένες, άρα δε σχηματίζουν γιρλάντα, στο οποίο έχουμε περάσει δύο ή περισσότερες χάντρες και το χρησιμοποιούμε σαν κουδουνίστρα για να παράγουμε ήχο από την πρόσκρουση των χαντρών. Γνωρίζω ότι οι προτάσεις μου για τα ονόματα, παρά το ότι είναι απόρροια των πραγμάτων, είναι πολύ δύσκολο να υιοθετηθούν από τον πολύ κόσμο στις μέρες μας, και αυτό διότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση στη λαϊκή τέχνη και την παράδοση που σχετίζονται με την περίοδο της τουρκοκρατίας. Όμως πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα τα πράγματα αποκαλύπτονται και παίρνουν τη σωστή τους θέση. Όταν εμείς γνωρίσαμε το θρησκευτικό εργαλείο μέτρησης προσευχών ερεθιστήκαμε, συγκινηθήκαμε και το αποτέλεσμα ήταν να φτιάξουμε κοσμήματα σαν αυτό που κρατάτε, εφαρμόζοντας την παραδοσιακή για την Ελλάδα τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και συνδυάζοντάς την με φυσικά και πολύτιμα υλικά. Ερευνήσαμε λαογραφικά την υπόθεση γιρλάντες χειρός και δημιουργούμε χαντρολόγια διαφορετικής αισθητικής αντίληψης και χρήσης, τα οποία είναι σωστά έργα τέχνης, περιζήτητα από συλλέκτες και αποτελούνται από φυσικούς λίθους και απολιθώματα, ασήμι, χρυσό και μετάξι, τα οποία απευθύνονται σε πολιτισμένους ανθρώπους με εξαιρετική αισθητική και χρησιμοποιούνται για διαλογισμό, ενδοσκόπηση, κρυσταλλοθεραπεία, χαλάρωση και γενικά για την απολαβή της θετικής ενέργειας από τους φυσικούς λίθους και τα ευγενή μέταλλα, αποφασίσαμε και δώσαμε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όνομα στα χαντρολόγια μας. Τα ονομάσαμε ΕΥΧΑΝΤΡΑ. Επειδή δίνουν ιδιαίτερη ευχαρίστηση με την κάθε χάντρα τους. ΕΥΧΑΝΤΡΑ λοιπόν!!! Πιστεύουμε, πως η προσέγγισή μας στο παραδοσιακό κομπολόι, το μετατρέπει σε ένα ξεχωριστό αντικείμενο που μπορεί να λειτουργεί σαν:

Επομένως προσοχή διότι η γιρλάντα που κρατά ο καθένας μας προδίδει! Προδίδει την αισθητική μας, τον πολιτισμό και το χαρακτήρα μας. Το σλόγκαν που ήδη ακούγεται «δείξε μου το κομπολόι σου, να σου πω ποιος είσαι» έχει λογική βάση. Σαν εταιρία  επιδιώκουμε να αντιληφθεί ο πολύς κόσμος ότι το εύχαντρο δεν είναι το παιχνίδι των αργόσχολων, ούτε το αποκλειστικό αξεσουάρ των ανδρών, αλλά είναι ένα κόσμημα που όταν το χαϊδεύουμε μας χαρίζει θετική ενέργεια. Άλλωστε αρκετοί είναι πια αυτοί που κρατούν εύχαντρα για prestige και τα επιδεικνύουν όπως τα πανάκριβα ρολόγια τους.

ΝΙΩΘΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΣ

Πολύ παλιά, οι εραστές των κομπολογιών όταν ασχολούνταν με αυτό, έλεγαν «ρωγομετρώ» το κομπολόι. Μετά από κάποια χρόνια οι κάτοχοι κομπολογιών έλεγαν «κρατώ» το κομπολόι. Σήμερα λέμε «παίζω» κομπολόι! Ασφαλώς οι λέξεις ρωγομετρώ, κρατώ, παίζω δεν χρησιμοποιήθηκαν τυχαία! Ήταν αποτέλεσμα της σχέσης του ανθρώπου με τη γιρλάντα αυτή, καθώς και της αντίληψης που είχε για το αντικείμενο που κρατούσε. Οι λέξεις άλλαξαν, γιατί η γιρλάντα πέρασε σε χέρια διαφορετικών προσωπικοτήτων, όπου η καθεμιά είχε διαφορετική ιδέα και στάση απέναντι στη γιρλάντα. Αυτοί που έλεγαν ρωγομετρώ, που θα πει ψηλαφώ τις χάντρες, τις ανακαλύπτω και αισθάνομαι την ενέργειά τους, είχαν γιρλάντα με χάντρες από κεχριμπάρι και με μεταξένια πλούσια φούντα! Όταν αυτές τις ρωγομετράμε, νιώθουμε την ενέργεια (τον ηλεκτρισμό του κεχριμπαριού), που χαλαρώνει το σώμα, το νευρικό σύστημα και παράλληλα αφυπνίζει τη δημιουργική μας φαντασία. Βέβαια, το αναμενόμενο θα ήταν να λέγανε χαντρομετρώ και όχι ρωγομετρώ, αφού αυτό που χάιδευαν ήταν χάντρα και όχι ρώγα. Όμως λόγω του ηλεκτρικού φορτίου που εκπέμπει η κεχριμπαρένια γιρλάντα, η σχέση τους με αυτήν ήταν ιδιαίτερη, σχεδόν ερωτική και την χάντρα την ένιωθαν σαν θηλή στήθους, γι’ αυτό έλεγαν ρωγομετρώ! Επειδή το φυσικό κεχριμπάρι και το πραγματικό μετάξι ήταν και είναι ακριβά υλικά και δεν μπορούσαν όλοι οι άνθρωποι να αγοράσουν γιρλάντες με αυτά τα υλικά, εισήχθησαν στην Ελλάδα και αγοράστηκαν από πολλούς  απομιμήσεις κεχριμπαριών. Αυτά τα Faturan, μαστίχες, σούντουρους και άλλα από χημικές συνήθως ανθυγιεινές συνθέσεις. Οι απομιμήσεις αυτές έχουν ωραίο χρώμα, δεν σπάζουν και αφήνουν ωραίο ήχο! Τότε, αφού η γιρλάντα δεν έσπαζε και οι κάτοχοί τους δεν αισθάνονταν τον ηλεκτρισμό, άρχισαν να μην τις χαϊδεύουν, αλλά να τις χρησιμοποιούν όπως νόμιζε ο καθένας. Έτσι το ρωγομετρώ αντικαταστάθηκε με το κρατώ. Όταν η γιρλάντα έφτασε στα χέρια των κουτσαβάκηδων, του υπόκοσμου και των άλλων ομοίων τους, φτιάχτηκε από ευτελή υλικά. Φυσικό ήταν τότε οι κάτοχοι αυτών των γιρλαντών, να μην αισθάνονται τίποτα από ενέργειες, από αφύπνιση δημιουργικής φαντασίας, χαλάρωση κ.τ.λ. Αφού λοιπόν δεν αισθάνονταν ενέργειες  και δεν έσπαζαν οι γιρλάντες τους όταν τις χτυπούσαν, επινόησαν το στριφογύρισμα και το βροντοχτύπημα των χαντρών, δίνοντας έτσι διέξοδο στην ψυχολογική τους ανάγκη να δηλώνουν την παρουσία του ΕΓΩ τους στο περιβάλλον με τον ήχο. Από τότε χρησιμοποιείται η λέξη παίζω κομπολόι!

ΚΟΜΠΟΛΟΙ  ΚΑΙ  ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ

Οι άνθρωποι που έχουν ταλαιπωρηθεί από το βροντοχτύπημα των μπεγλεριών και των «κομπολογιών», έβγαλαν το συμπέρασμα που λέει ότι: «το κομπολόι είναι αξεσουάρ των απολίτιστων, του υπόκοσμου και των αργόσχολων, που περνούν την ώρα τους σπάζοντας τα νεύρα του κόσμου!» Αυτό το συμπέρασμα διαδόθηκε και έγινε με τον καιρό προκατάληψη. Το γεγονός ότι οι νεότεροι Έλληνες γνώρισαν τα κομπολόγια και τα μπεγλέρια από τους αργόσχολους, τους ήρωες του θεάτρου σκιών, Σταύρακα και μπαρμπα-Γιώργο, επίσης από τους ρεμπέτες, τους Τούρκους, τους Άραβες και γενικά από εκείνους που δεν θαυμάζουμε σαν προσωπικότητες, δημιούργησαν σε αρκετούς την αποστροφή για τα  «κομπολόγια».

Όμως το θέμα δεν είναι αν κρατάς «κομπολόι», αλλά τι είδους κομπολόι κρατάς και πως το χρησιμοποιείς. Δηλαδή κρατάς ένα πλαστικό ή ένα κεχριμπαρένιο; Βροντοχτυπάς τις χάντρες και σπας τα νεύρα του κόσμου ή το χαϊδεύεις, χαλαρώνεις και παίρνεις θετική ενέργεια;

Κείμενα του Τάσου Θωμαΐδη - Πνευματικές ιδιοκτησίες της Εύχαντρον ®
Απαγορεύεται η χρήση τους χωρίς την γραπτή άδεια της εταιρίας και χωρίς αναφορά της πηγής τους.

Πρόσφατα άρθρα από το Blog

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Μείνετε σε επαφή

facebook Efhantron youtube efhantron
Copyright © 2011-6 Εύχαντρον | Σόλωνος 97, Τ.Κ. 106 78 Αθήνα | Τηλ: (+30) 210 3840995 - Fax: (+30) 210 3806331
Site by Anastasia Melekou
Visa PayPal AMEX