Shopping Cart

Your shopping cart is empty

Visit the shop

Πέρα από το κομπολόι... | Σόλωνος 97, Αθήνα - Τηλ: 210 3840995

Ακόμη και σήμερα, αρκετοί, που δηλώνουν ειδήμονες στα κομπολόγια δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν δύο ειδών γιρλάντες χειρός (κομπολόγια). Οι θρησκευτικές και οι κοσμικές. Τις θρησκευτικές οι καλόγεροι τις ονόμασαν δεητικά στεφάνια της Παναγιάς, επειδή ήταν γιρλάντες (στεφάνια) με τις οποίες έκαναν δεήσεις στην Παναγιά. Μία μερίδα της κοινωνίας, τη γιρλάντα την ονόμασε προσευχητάρι επειδή οι θρησκευόμενοι προσεύχονταν με αυτήν. Μία άλλη μερίδα που προφανώς δεν τα πήγαινε καλά με τους θρησκευόμενους και τις προσευχές, ονόμασε υποτιμητικά τη γιρλάντα κομποσκοίνι επειδή αποτελείται από κόμπους σκοινιού. Άλλη μερίδα την ονόμασε κομβολόγιον επειδή ο προσευχόμενος σε κάθε κόμβο, λέγει προσευχή. Με τον καιρό το κομβολόγιον έγινε κομπολόι.

Κοσμική γιρλάντα δημιούργησαν πρώτοι οι συνεργάτες των Τούρκων κοτζαμπάσηδες, άρχοντες, προεστοί και αρματολοί στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Μετά από αυτούς, ο κάθε πολίτης ανάλογα με την οικονομική του ευχέρεια, την κουλτούρα του, την αισθητική του και τον πολιτισμό του, έφτιαχνε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να φτιάχνει ή να αγοράζει την γιρλάντα την οποία χρησιμοποιεί όπως ταιριάζει στην προσωπικότητά του. Τη γιρλάντα αυτή την είχαν ονομάσει αρχικά τεσμπίχι από την τουρκική ντεσμπίχ. Ντεσμπίχ έλεγαν οι Τούρκοι την κεχριμπαρένια γιρλάντα τους, την οποία από εργαλείο προσευχής την είχαν μετατρέψει σε σκήπτρο εξουσίας. Σαν τέτοια την πήραν στα χέρια τους οι συνεργάτες των Τούρκων για να δηλώσουν ότι αυτοί δεν ήταν ραγιάδες, αλλά εξουσία. Με το τεσμπίχι δεν μετρούσαν προσευχές, αλλά το έπαιζαν στο χέρι τους επιδεικτικά, όπως νόμιζε ο καθένας.

Με το ξέσπασμα της επανάστασης του ’21, όσοι κρατούσαν τεσμπίχι αναγκάστηκαν να το μετονομάσουν σε κομπολόι αφού το τεσμπίχι παρέπεμπε στο τουρκικό σκήπτρο εξουσίας.

Σήμερα που γνωρίζουμε ότι η κοσμική γιρλάντα δεν είναι κομπολόι, ούτε τεσμπίχι αλλά ένα λαϊκό δημιούργημα που για τον καθέναν ανάλογα με την προσωπικότητά του, παίρνει συγκεκριμένη μορφή, ρόλους, φιλοσοφία και υλικά, σήμερα, ήρθε ο καιρός να δώσουμε ένα όνομα στη γιρλάντα που να εκφράζει την υπόστασή της. Το όνομα χαντρολόι της ταιριάζει. Επειδή η γιρλάντα αποτελείται από όμοιες χαντρούλες τοποθετημένες στη σειρά.

Η εταιρία ΕΥΧΑΝΤΡΟ τα χαντρολόγια της τα ονόμασε εύχαντρα επειδή δίνει ευχαρίστηση η κάθε χάντρα.

Την άποψη που λέει : « Ο ορισμός της λέξης κομπολόι είναι σύνθετος. Κόμπο-λοι στην αρχαία ελληνική ιστορία θεωρητικά, ο κόμπος είναι ο κρότος, ο θόρυβος δύο αντικειμένων που συγκρούονται μεταξύ τους. Η κατάληξη όι σημαίνει σειρά σε μήκος, ομοίων πραγμάτων. Κομπολόι λοιπόν είναι ο θόρυβος που κάνουν οι χάντρες περασμένες στη σειρά με σκοινί.» χαρακτηρίστε την εσείς. Αφού βέβαια σκεφτείτε ότι στην αρχαιότητα δεν υπήρχαν κομπολόγια. Όταν εμφανίστηκαν τα κομπολόγια δεν είχαν χάντρες. Αλλά και όταν απέκτησαν, ο θρησκευόμενος δεν τις χτυπούσε, τις ακουμπούσε προσευχόμενος. Τους ήχους από τις χάντρες τους εφηύραν οι Τούρκοι αξιωματούχοι και δήλωναν μ’ αυτούς την ανωτερότητά τους. Το «βροντοχτύπημα» των χαντρών το εφηύραν οι κουτσαβάκηδες για να δηλώνουν την παρουσία τους και το βάρος της μαγκιάς τους. Η παραπάνω άποψη επίσης δεν ερμηνεύει την ύπαρξη του λάμδα που μεσολαβεί των λέξεων κόμπο και οϊ.
Η άποψη που λέει : « …οι σκλαβωμένοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα προσευχητάρια τους (κομπολόγια) με έναν διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν δύο εκδοχές, η πρώτη είναι η χρήση τους με περιγελαστικό τρόπο ώστε να ειρωνευτούν τις θρησκευτικές συνήθειες του δυνάστη και η δεύτερη θέλει τους Τούρκους να πετούν το κομπολόι, όταν έσπαζε μία χάντρα από κεχριμπάρι αφού δεν ήταν πλέον χρηστικό το προσευχητάρι τους, να το παίρνουν οι Έλληνες και να το χρησιμοποιούν με τρόπο παρόμοιο με το σημερινό…» , υποστηρίζει τελικά ότι οι Έλληνες πήρανε τα σκουπίδια του κατακτητή και τα κάνανε τρόπο ζωής, φετίχ, φίλο, σύντροφο, τραγούδι, έργα τέχνης, βιβλία!

Τελικά η γιρλάντα χειρός (χαντρολόι) έχει την ίδια μοίρα με τα άλλα λαϊκά δημιουργήματα όπως τον Καραγκιόζη, το μπουζούκι και το ρεμπέτικο, όπου ο καθένας λέει ό,τι απορρέει από την ιδεολογία του και γενικά από την προσωπικότητά του και όχι από την πραγματικότητα.

Posted in: Εύχαντρα

Πρόσφατα άρθρα από το Blog

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Μείνετε σε επαφή

facebook Efhantron youtube efhantron
Copyright © 2011-6 Εύχαντρον | Σόλωνος 97, Τ.Κ. 106 78 Αθήνα | Τηλ: (+30) 210 3840995 - Fax: (+30) 210 3806331
Site by Anastasia Melekou
Visa PayPal AMEX