Shopping Cart

Your shopping cart is empty

Visit the shop

Πέρα από το κομπολόι... | Σόλωνος 97, Αθήνα - Τηλ: 210 3840995

O δημιουργός, Tάσος Θωμαΐδης

Γεννήθηκε στο συνοικισμό προσφύγων από την Μικρά Ασία στην Κόρινθο το 1940.  Σπούδασε εργαλειομηχανικός, μηχανικός Μ.Ε.Κ. και σχέδιο – ζωγραφική στην ABC. Επίσης απεφοίτησε από το μικρό Πολυτεχνείο. Το 1967 ανοίγει γκαλερί με έργα λαϊκής τέχνης στη Μύκονο και ξεκινά να δημιουργεί έργα σε χαλκό, τα περισσότερα από τα οποία πωλήθηκαν σε 27 χώρες του κόσμου.  Η ενασχόλησή του με το χαλκό τον οδηγεί το 1969, στη δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων και με τη βοήθειά των σπουδών του εξελίσσεται σε αυτοδίδακτο αργυροχρυσοχόο. Έτσι δημιουργούνται τα κοσμήματα ΑΧΤΙΔΑ, τα σχέδια των οποίων εμπνέονται από την μυθολογία, την παράδοση, τη φύση, τον άνθρωπο.  Τα  κοσμήματα ΑΧΤΙΔΑ διαδίδονται ευρέως και όπως έγραψε δημοσιογράφος, ειδικός στην λαϊκή τέχνη, “τα κοσμήματα ΑΧΤΙΔΑ αναγεννούν φωτεινότερη την παράδοση.” Μετά τη δικτατορία έρχεται στην Αθήνα και ανοίγει το κατάστημα “ΑΧΤΙΔΑ”, που διατηρεί μέχρι σήμερα στη Σόλωνος 97. Η αγάπη του για το “παρεξηγημένο” κομπολόι τον οδηγεί στο να το μελετήσει βαθύτερα. Έτσι μέσα από τα πολλά του ταξίδια  ερευνά την ιστορία των γιρλαντών χειρός, τα ονόματά τους, τη σχέση τους με τη θρησκεία και την καθημερινότητα των ανθρώπων κάθε τόπου, καθώς και την εξέλιξη των τρόπων χρήσης τους.  Είναι ο πρώτος που βλέπει το κομπολόι σαν κόσμημα και ξεκινά τον σχεδιασμό εξαρτημάτων από ευγενή μέταλλα. Οι θυρεοί και οι φούντες που δημιουργεί δίνουν ένα νέο αέρα στο μέχρι τότε γνωστό κομπολόι. Μέσα από αυτές τις δημιουργίες, προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του κομπολογιού στη συνείδηση του κόσμου που το έχει συνδέσει με τη φτωχή λαϊκότητα και το ενοχλητικό βροντοχτύπημα των χαντρών.  Με σκοπό τη συγκρότηση μιας κοινότητας ανθρώπων που κρατούν με σεβασμό και “χαϊδεύουν τα κομπολόγια”, διαδίδοντας ταυτόχρονα αυτή την αντίληψη, δημιουργεί αρχικά το Αθηναϊκό Κέντρο Κομπολογιού και στη συνέχεια τη Λέσχη Φίλων Κομπολογιού. Η μεγάλη αλλαγή έρχεται το 2008 όταν πλέον κατονομάζει τη κάθε γιρλάντα ανάλογα με τη χρήση της  και δίνει νέο όνομα στη γιρλάντα-κόσμημα που ο ίδιος δημιούργησε. Από τότε και στο εξής, το όνομα που δίνει στις γιρλάντες (κομπολόγια) που δημιουργεί είναι  “εύχαντρον”. Στη συνέχεια η επιχείρηση θα κατοχυρώσει το όνομα και τελικά θα μετονομαστεί σε ΕΥΧΑΝΤΡΟΝ. Δείτε παρακάτω δείγματα από τα έργα σε χαλκό καθώς και την ιδιαίτερη διακοσμητική του αντίληψη που παίρνει σάρκα και οστά με τον αρχιτεκτονικό  σχεδιασμό εξοχικών κατοικιών και ζωγραφισμένα έπιπλα κατά την δεκαετία του ’80:

Δείτε εδώ περισσότερες εικόνες.

Συγγραφικό έργο

Το πλήθος των πληροφοριών που άντλησε από την πολυετή έρευνά του σχετικά με  τις γιρλάντες χειρός (κομπολόγια), καθώς και τα συμπεράσματά του γι’ αυτές,  τον οδήγησαν στην συγγραφή του βιβλίου  ”Ο Δρόμος του Ανθρώπου και του Κομπολογιού’‘ και στη συνέχεια στη δημιουργία ενός πολυτελούς συλλεκτικού άλμπουμ με τίτλο “Κομπολόι”, που χρηματοδότησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η έντονη επίδραση των  πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων,  οι διαρκείς καλλιτεχνικές ανησυχίες του, καθώς και οι εσωτερικές του αναζητήσεις, τον ενέπνευσαν και έγραψε τις συλλογές στιχουργήματων:

Έχει δημιουργήσει τέσσερα CDs με τίτλους :

Τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι  Αγάθων, Δήμητρα Βώβου, Μανώλης Δημητριανάκης, Tάκης  Κωνσταντακόπουλος και  Μπάμπης Τσέρτος. 

Πρόσφατα άρθρα από το Blog

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Μείνετε σε επαφή

facebook Efhantron youtube efhantron
Copyright © 2011-6 Εύχαντρον | Σόλωνος 97, Τ.Κ. 106 78 Αθήνα | Τηλ: (+30) 210 3840995 - Fax: (+30) 210 3806331
Site by Anastasia Melekou
Visa PayPal AMEX