Shopping Cart

Your shopping cart is empty

Visit the shop

Πέρα από το κομπολόι... | Σόλωνος 97, Αθήνα - Τηλ: 210 3840995

Ομοιόμορφες και ανομοιόμορφες χάντρες κεχριμπαριού

[:el] κομπολόι κεχριμπάρι - Χειροποίητα Κομπολόγια | Εύχαντρον, πέρα από το Κομπολόι [:en] Amber komboloi - Handmade Kombolois | Efhantron, Βeyond Komboloi

Αλήθεια είναι ότι ένα εύχαντρο με ομοιόμορφες χάντρες είναι πολλαπλάσιας αξίας από ένα ίδιου βάρους αλλά με ανομοιόμορφες χάντρες. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τους λόγους που ευθύνονται γι’ αυτό το γεγονός.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή από τη διαδικασία εξόρυξης του κεχριμπαριού, όταν βγαίνει από τη γη με τη μορφή βότσαλων ακανόνιστου σχήματος. Καθώς, κάποια απ’ αυτά τα βότσαλα έχουν πολλές προσμίξεις με άλλα συστατικά, ενώ άλλα είναι πιο “καθαρά”, γίνεται μια διαλογή ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Αυτά με τις περισσότερες προσμίξεις – που συνήθως περιέχουν κομμάτια ξύλου, απολιθωμένα φύλλα, χώμα κλπ. -, προορίζονται να κοπούν και να διατεθούν στην αγορά ως ακανόνιστου σχήματος χάντρες ή βότσαλα κεχριμπαριού, ενώ τα πιο “καθαρά” θα κοπούν προσεκτικά και θα λειανθούν ώστε να αποκτήσουν τέλειο σχήμα χωρίς γωνίες.

Με βάση αυτές τις ώρες εργασίας και την απώλεια του αρχικού υλικού που απαιτούν οι παραπάνω διαδικασίες, προκύπτει ο εξής κανόνας: οι χάντρες κεχριμπαριού ανομοιόμορφου σχήματος πωλούνται φθηνότερα – μιας και δεν έχουν περάσει από πολλές διαδικασίες, και δεν έχουν προκαλέσει μεγάλη απώλεια υλικού για να αποκτήσουν την τελική μορφή τους-, ενώ, αντίθετα, οι “καθαρές” και τέλειου σχήματος χάντρες έχουν αρκετά υψηλότερη τιμή σε σχέση με ιδίου βάρους λιγότερο κατεργασμένες χάντρες.

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του κεχριμπαριού έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κοιτασμάτων, με αποτέλεσμα στις μέρες μας να είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν βότσαλα τόσο μεγάλα ικανά να μας δώσουν χάντρες τέλειου σχήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα πια η τιμή γραμμαρίου του τέλειου σχήματος χαντρών αυξάνεται όσο αυξάνεται και το μέγεθος της χάντρας ενώ παλιότερα η τιμή διαμορφώνονταν μόνο από την καθαρότητα και τον τρόπο επεξεργασίας (ακανόνιστο ή τέλειο σχήμα).

Συχνά παρατηρούμε να διαδίδεται από εμπόρους προς το αγοραστικό κοινό η ψευδής φήμη ότι οι χάντρες ακανόνιστου σχήματος είναι το “φυσικό” κεχριμπάρι, ενώ βαφτίζουν τις χάντρες τέλειου σχήματος “επεξεργασμένες” χωρίς να διευκρινίζουν ότι είναι επεξεργασμένες αποκλειστικά ως προς την κοπή. Στην πραγματικότητα και οι δύο τύποι είναι εξίσου φυσικοί, με τη διαφορά ότι οι τέλειου σχήματος χάντρες έχουν περάσει από μεγαλύτερη φροντίδα. Αποτέλεσμα αυτής της φήμης είναι συγκεκριμένοι έμποροι να πωλούν ακριβότερα από όσο θα έπρεπε τις χάντρες που αγόρασαν σχετικά φθηνά και εδώ ακριβώς θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του αναγνώστη.

Όσοι γνωρίζουν αρκετά περί εύχαντρου – κομπολογιού, αναγνωρίζουν ότι οι χάντρες με στρογγυλεμένες άκρες σε σχήμα βαρελάκι είναι ό,τι καλύτερο για να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν το χάδι στο κεχριμπάρι χωρίς αυτό να εμποδίζεται από τις γωνίες που συχνά συναντάμε στις κεχριμπαρένιες χάντρες ακανόνιστου σχήματος. Έτσι, από την αρχή της σταδιοδρομίας μας στο χώρο του κομπολογιού, υποστηρίζουμε πως ένα εύχαντρο με χάντρες τέλειου σχήματος μπορεί να απογειώσει τη συλλογή σας, ενώ για τις πιο καθημερινές εμφανίσεις διαθέτουμε εύχαντρα με ακανόνιστου σχήματος κεχριμπαρένιες χάντρες στις κατάλληλες οικονομικές τιμές!

Σχετικά με το συγγραφέα

O Tάσος Θωμαΐδης γεννήθηκε στο συνοικισμό προσφύγων από την Μικρά Ασία στην Κόρινθο το 1940. Σπούδασε εργαλειομηχανικός, μηχανικός Μ.Ε.Κ. και σχέδιο – ζωγραφική στην ABC. Επίσης απεφοίτησε από το μικρό Πολυτεχνείο. Tasos Thomaidis was born at the district of refugees from Asia Minor, in Korinthos, in 1940. He has completed his studies in Tool Engineering, Mechanics in M.I.C. , drawing and painting in ABC College. He has also graduated from the so called “Small Technical University”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρόσφατα άρθρα από το Blog

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Μείνετε σε επαφή

facebook Efhantron youtube efhantron
Copyright © 2011-6 Εύχαντρον | Σόλωνος 97, Τ.Κ. 106 78 Αθήνα | Τηλ: (+30) 210 3840995 - Fax: (+30) 210 3806331
Site by Anastasia Melekou
Visa PayPal AMEX