Shopping Cart

Your shopping cart is empty

Visit the shop

Πέρα από το κομπολόι... | Σόλωνος 97, Αθήνα - Τηλ: 210 3840995

Το κόσμημα οφείλει να είναι κάτι παραπάνω από ένα αξεσουάρ

kosmimata_cropped

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί την ύπαρξή του μέσα σε μια κοινωνία, δημιουργείται η ανάγκη να επιμεληθεί την εικόνα του εαυτού του, μιας και μέσω αυτής αναπόφευκτα θα μεταφέρει συγκεκριμένα μηνύματα σε όσους συναναστρέφεται. Η ιστορία του καλλωπισμού του σώματος ξεκινά από την προϊστορία ακόμη και μαζί της ξεκινά και η ιστορία του κοσμήματος. Η ανάγκη της περιποίησης της εικόνας μας αποτελεί την κινητήριο δύναμη όλων των καλλιτεχνών που ανά τους αιώνες δημιούργησαν κοσμήματα.

800px-18th_dynasty_pharaonic_crown_by_John_Campana

Τα πρώτα κοσμήματα  φτιάχτηκαν με σκοπό να προσελκύσουν τον μελλοντικό σύντροφο, είτε να δείξουν την κοινωνική θέση όποιου τα φοράει ή ακόμα για να ξορκίσουν το κακό. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα υλικά που προσφέρει η φύση και η χημεία. Φτερά, πηλός, ξύλο, κέρατο, κόκκαλο, όστρακο, κοράλλι, γυαλί, σμάλτο, κρύσταλλοι, μέταλλα, είναι μονάχα λίγα από τα υλικά που έγιναν η πρώτη ύλη για κάθε λογής κοσμήματα. Η εφευρετικότητα, η δεξιοτεχνία, η φαντασία και η έμπνευση δοκιμάστηκαν στον ανώτερο βαθμό σ’ αυτήν την τέχνη.

800px-Greek_-_Bracelets_from_the_Olbia_Treasure_-_Walters_57375,_57376_-_Group
Στην αρχαιότητα δημιουργήθηκαν εξαιρετικά κοσμήματα τέχνης, παρά το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες τότε δεν είχαν ισχυρά μέσα και τεχνογνωσία για να δαμάσουν τα υλικά και ιδίως την αντίσταση των μετάλλων και των κρυστάλλων. Παρόλα αυτά, στην Αρχαία Ελλάδα οι κοσμηματοποιοί κατάφερναν να κάνουν στην κυριολεξία  «ό,τι ήθελαν» με το ασήμι, τον χρυσό και τους κρυστάλλους, υλικά τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη αντίσταση.

Σήμερα, οι τεχνίτες που μπορούν να φτιάξουν με το χέρι τις λεπτομέρειες που  έφτιαχναν οι αρχαίοι συνάδελφοί τους, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Βέβαια, στις μέρες μας, η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, που καταλαμβάνει το χώρο των παραδοσιακών τεχνικών, μας επιτρέπει να πραγματώσουμε ακόμα και την πιο περίπλοκη καλλιτεχνική ιδέα δημιουργώντας κοσμήματα που μπορούν να παρουσιάζουν απίθανες λεπτομέρειες και μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και ύφος. Συνάμα, όμως, δεν μπορούμε να μην αντιμετωπίσουμε αυτά τα νέα κοσμήματα παρά σαν αντικείμενα μαζικής βιομηχανικής παραγωγής συνδεδεμένα με τις παροδικές τάσεις της μόδας. Κατ’ αυτή την έννοια, όπως η μόδα έδωσε σε αυτά τα κοσμήματα μια παροδική λάμψη, με τον ίδιο τρόπο σύντομα θα την πάρει μακριά, κάνοντάς τα να φαίνονται παλιά και άχαρα. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι μηχανισμοί θα δημιουργούν νέα κοσμήματα που θα πάρουν τη θέση των παλιότερων για να καταναλωθούν με τη σειρά τους σε μια αέναη διαδοχή κέρδους και μαζικοποίησης τόσο των αγοραστών όσο και της εικόνας τους.

Τα κοσμήματα, όμως, ανέκαθεν συντρόφευαν τους ανθρώπους στις σημαντικές κοινωνικές στιγμές τους. Ένα κόσμημα συμβολίζει την καλή τύχη στη βάφτιση, μια υπόσχεση σε σχέση με το γάμο, ακόμα και τη μνήμη όταν οι γηραιότεροι χαρίζουν ένα κόσμημα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους μαζί με τις ευχές τους με σκοπό να τους θυμούνται. Ας μην ξεχνάμε τα κοσμήματα που στην αρχαιότητα συντρόφευαν τους νεκρούς και σήμερα μας μιλούν για χαμένους πολιτισμούς μέσα από τις προθήκες των μουσείων. Όλα αυτά προδίδουν πως το κόσμημα οφείλει να είναι κάτι παραπάνω από ένα αξεσουάρ μόδας.

Η δική μας θέση είναι πως ένα κόσμημα φτιάχνεται από έναν άνθρωπο για έναν άλλο, και γι’ αυτό το λόγο ακόμη κι αν ο τεχνίτης δεν γνωρίζει τον αγοραστή, το κόσμημα πρέπει να έχει κάτι από την ψυχή και των δύο. Για τον ίδιο λόγο, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζουμε να παράγουμε κοσμήματα σεβόμενοι την παράδοση των τεχνιτών, εξερευνώντας τη γνώση τους και δίνοντας τον καλύτερο μας εαυτό σε κάθε σχέδιο. Είναι που μας αρέσει να συμμετέχουμε στη διαδικασία!

Τέλος, είναι πλέον ζήτημα των αγοραστών να υψώσουν το ανάστημα τους απέναντι στις πρόσκαιρες αντιλήψεις της μόδας και να αναζητήσουν ένα κομμάτι της προσωπικότητας τους σε καθετί που θα επιλέξουν να κοσμήσει την εικόνα τους.

Σχετικά με το συγγραφέα

O Tάσος Θωμαΐδης γεννήθηκε στο συνοικισμό προσφύγων από την Μικρά Ασία στην Κόρινθο το 1940. Σπούδασε εργαλειομηχανικός, μηχανικός Μ.Ε.Κ. και σχέδιο – ζωγραφική στην ABC. Επίσης απεφοίτησε από το μικρό Πολυτεχνείο. Tasos Thomaidis was born at the district of refugees from Asia Minor, in Korinthos, in 1940. He has completed his studies in Tool Engineering, Mechanics in M.I.C. , drawing and painting in ABC College. He has also graduated from the so called “Small Technical University”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρόσφατα άρθρα από το Blog

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Μείνετε σε επαφή

facebook Efhantron youtube efhantron
Copyright © 2011-6 Εύχαντρον | Σόλωνος 97, Τ.Κ. 106 78 Αθήνα | Τηλ: (+30) 210 3840995 - Fax: (+30) 210 3806331
Site by Anastasia Melekou
Visa PayPal AMEX