Shopping Cart

Your shopping cart is empty

Visit the shop

Πέρα από το κομπολόι... | Σόλωνος 97, Αθήνα - Τηλ: 210 3840995

Τρόποι χρήσης του κομπολογιού

blog

O τρόπος που θα επιλέξει ο καθένας να κρατήσει το κομπολόι του, εξαρτάται από τις γνώσεις που διαθέτει γύρω απ’ αυτό, από την προσωπικότητά του και από το είδος των χαντρών.
Για παράδειγμα, κάποιος που κρατάει πραγματικό κεχριμπάρι δεν μπορεί να στριφογυρίζει τις χάντρες και μετά να τις χτυπά διότι θα τις θρυμματίσει. Δεν τις χτυπά και όποιος δεν θέλει να ενοχλεί τους γύρω του με το τάκα-τάκα. Το ίδιο κάνει και αυτός που γνωρίζει ότι το στριφογύρισμα και το χτύπημα των χαντρών ξεκίνησε ως συνήθεια από τους κουτσαβάκηδες  και εκείνους που έχουν ανάγκη να υπερτονίζουν την παρουσία τους στους γύρω τους.
Για να μπορούμε να «βροντοχτυπάμε τις χάντρες» πρέπει αυτές να είναι από πλαστικό, ξύλο, κέρατο, κόκκαλο. Όταν όμως χτυπάμε δυνατά τις χάντρες, αντί να χαλαρώνουμε από το παιχνίδι, το σώμα και το νευρικό μας σύστημα διατηρούνται σε ένταση και ο εκνευρισμός και το πιθανό άγχος παραμένουν.
Ένας ωφέλιμος τρόπος χρήσης του κομπολογιού είναι να το χαϊδεύουμε ανακαλύπτοντας το σχήμα, τον όγκο, το βάρος, κυρίως όμως την ενέργειά του! Η ενέργεια είναι που χαλαρώνει το σώμα μας, το νευρικό μας σύστημα και βοηθά στην ισορροπία των ιόντων του οργανισμού, στην αφύπνιση της δημιουργικής φαντασίας, της ενόρασης, της διαίσθησης και άλλων συνθετικών λειτουργιών του εγκεφάλου.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες γιρλάντες χειρός (κομπολόγια) φτιάχτηκαν σαν εργαλεία μέτρησης προσευχών, οι οποίες στόχευαν στην χαλάρωση του σώματος, του νευρικού συστήματος και του πνεύματος. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι κρατούσαν το ντεσμπίχ  με τις 99 χάντρες όσες και οι χάρες του Αλλάχ, για να προσεύχονται. Με το πέρασμα των χρόνων από εργαλείο προσευχής μετατράπηκε σε σύμβολο πλούτου και σκήπτρο εξουσίας. Αντίστοιχα εμείς οι Έλληνες κατασκευάσαμε τριών ειδών γιρλάντες χειρός. Αυτές που προορίζονται για προσευχές ( κομποσκοίνια) και είναι φτιαγμένες συνήθως από μαλλί δεμένο σε κόμπους. Υπάρχουν εκείνες οι γιρλάντες που τις παίζουν όσοι δεν γνωρίζουν ότι μιμούνται τους περιθωριακούς τύπους του 19ου αιώνα  και οι άλλοι που συνειδητά «παίζουν» κομπολόι και δεν τους απασχολεί αν ενοχλούν τον κόσμο. Τέτοιες είναι οι γιρλάντες από φθηνά συνήθως υλικά χωρίς φούντα και θυρεό. Τέλος φτιάξαμε και αυτές που είναι σωστά κοσμήματα, με θυρεό, φούντα και χάντρες που εμπεριέχουν θετική ενέργεια όπως είναι το κεχριμπάρι, οι ημιπολύτιμοι λίθοι και τα κοράλλια  που συμπληρώνονται από ασήμι, χρυσό και μεταξένια φούντα. Αυτές τις χαϊδεύουμε και έτσι παίρνουμε τη θετική ενέργεια, απολαμβάνουμε το χρώμα, το βάρος, το σχήμα, το μέγεθος και τον ήχο όταν ρίχνουμε την μία χάντρα πάνω στην άλλη. Αυτές τις δημιουργεί  η εταιρία ΕΥΧΑΝΤΡΟΝ και τις ονομάζει εύχαντρα επειδή ακριβώς δεν είναι κομπολόγια αλλά μια ευγενική εξέλιξή τους.

Σχετικά με το συγγραφέα

O Tάσος Θωμαΐδης γεννήθηκε στο συνοικισμό προσφύγων από την Μικρά Ασία στην Κόρινθο το 1940. Σπούδασε εργαλειομηχανικός, μηχανικός Μ.Ε.Κ. και σχέδιο – ζωγραφική στην ABC. Επίσης απεφοίτησε από το μικρό Πολυτεχνείο. Tasos Thomaidis was born at the district of refugees from Asia Minor, in Korinthos, in 1940. He has completed his studies in Tool Engineering, Mechanics in M.I.C. , drawing and painting in ABC College. He has also graduated from the so called “Small Technical University”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρόσφατα άρθρα από το Blog

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Μείνετε σε επαφή

facebook Efhantron youtube efhantron
Copyright © 2011-6 Εύχαντρον | Σόλωνος 97, Τ.Κ. 106 78 Αθήνα | Τηλ: (+30) 210 3840995 - Fax: (+30) 210 3806331
Site by Anastasia Melekou
Visa PayPal AMEX