Shopping Cart

Your shopping cart is empty

Visit the shop

Πέρα από το κομπολόι... | Σόλωνος 97, Αθήνα - Τηλ: 210 3840995

Απομιμήσεις κεχριμπαριού

[:el]Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις απομιμήσεις του κεχριμπαριού [:en] All the info you should know about faturan and fake amber products

Οι χάντρες Faturan δεν είναι κεχριμπάρι! Καθιερώθηκε να λέμε Faturan το βακελίτη σε χρώμα βυσσινοκόκκινο. Βακελίτης είναι το υλικό που φτιάχνονται οι διακόπτες, οι πρίζες, οι τηλεφωνικές συσκευές  και γενικά τα κελύφη διάφορων συσκευών.

 Υπόψη ότι τον καιρό που δημιουργήθηκε ο βακελίτης  ο κόσμος ενθουσιάστηκε αφού τον είδε σε ποικιλία εντυπωσιακών χρωμάτων  γυαλιστερά ή ματ, σε ικανοποιητικό βάρος και επιπλέον δεν καιγόταν.  Τον  απόηχο αυτού του ενθουσιασμού εκμεταλλεύονται σήμερα κάποιοι επιτήδειοι και εξαπατούν τους αμύητους.

«Μαστίχες Αιγυπτιακές» έχουν βαφτίσει τις χάντρες από βακελίτη χρώματος κροκύ.
Είναι παραμύθι παλιών εμπόρων που το αφηγούνται αρκετοί σύγχρονοι επιτήδειοι, αδαείς ή παραπληροφορημένοι , που λένε ότι οι χάντρες από μαστίχες και Faturan είναι από κεχριμπάρι, βακελίτη, μαστίχα και κολοφώνιο. Μόνο η χημική ανάλυση  δείχνει τη σύσταση κάθε χάντρας και αυτό διότι, πάρα πολλοί ήταν και είναι αυτοί  που πειραματίστηκαν  προκειμένου να μιμηθούν το κεχριμπάρι  χρησιμοποιώντας πολλά και διάφορα ευτελή υλικά.
Κάποιοι επιτήδειοι έχουν βαφτίσει κεχριμπάρι Κολομβίας τις απολιθωμένες εκκρίσεις δέντρου που φύεται  στην Κολομβία. Η ηλικία αυτών των απολιθωμάτων κυμαίνεται από 100 έως  1000 χρόνια. Τώρα, αν σκεφτούμε ότι το κεχριμπάρι είναι απολιθωμένο ρετσίνι κωνοφόρων δέντρων που ξεπερνά σε ηλικία τα 30 εκατομμύρια χρόνια και εμπεριέχει το succinic acid, καταλαβαίνουμε ότι  το «κεχριμπάρι» Κολομβίας δεν έχει καμία σχέση με κεχριμπάρι.

Σανδαλόζ-Σανταλούζ-Σουντουρούζ είναι αραβικές λέξεις που ανταποκρίνονται στις προσπάθειες μίμησης του κεχριμπαριού από ευτελή υλικά. Συνήθως αυτά είναι βακελίτες.

Τα «αρωματικά» κομπολόγια είναι χάντρες από κουκούτσια φρούτων εμποτισμένες σε χημικές ανθυγιεινές εσάνς.

Τα πράσινα και τα κόκκινα καχραμάν είναι πειραγμένα κεχριμπάρια ή ρετσίνια στερεοποιημένα σε κλιβάνους και μετά τηγανισμένα με χρώματα ανιλίνης.

Οι παλιοί κάτοχοι των καχραμάν δεν κρεμούσαν μεταλλικές φούντες ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα διότι γνώριζαν πως το καχραμάν καταστρέφεται από την επαφή του με τα μέταλλα, αφού η σκληρότητά του δεν ξεπερνά το 2.4 της κλίμακας Mohs.

Δυστυχώς όσο οι άνθρωποι δεν έρχονται σε επαφή με την ενέργεια του κεχριμπαριού και επομένως δεν έχουν νιώσει “αυτό το κάτι” από την ενέργεια, τόσο θα ψάχνονται γύρω από το χρώμα, τον ήχο και το βάρος.
Ειρωνεία είναι ότι το κεχριμπάρι είναι τόσο ελαφρύ ώστε επιπλέει στο θαλασσόνερο. Τα δε χρώματά του είναι περιορισμένα, ενώ ο βακελίτης ….

Σχετικά με το συγγραφέα

O Tάσος Θωμαΐδης γεννήθηκε στο συνοικισμό προσφύγων από την Μικρά Ασία στην Κόρινθο το 1940. Σπούδασε εργαλειομηχανικός, μηχανικός Μ.Ε.Κ. και σχέδιο – ζωγραφική στην ABC. Επίσης απεφοίτησε από το μικρό Πολυτεχνείο. Tasos Thomaidis was born at the district of refugees from Asia Minor, in Korinthos, in 1940. He has completed his studies in Tool Engineering, Mechanics in M.I.C. , drawing and painting in ABC College. He has also graduated from the so called “Small Technical University”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρόσφατα άρθρα από το Blog

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Μείνετε σε επαφή

facebook Efhantron youtube efhantron
Copyright © 2011-6 Εύχαντρον | Σόλωνος 97, Τ.Κ. 106 78 Αθήνα | Τηλ: (+30) 210 3840995 - Fax: (+30) 210 3806331
Site by Anastasia Melekou
Visa PayPal AMEX