Shopping Cart

Your shopping cart is empty

Visit the shop

Πέρα από το κομπολόι... | Σόλωνος 97, Αθήνα - Τηλ: 210 3840995

Περίληψη του πονήματος “Γιρλάντες χειρός”

Οι Έλληνες από το 1000 μ.Χ. φτιάχνουμε γιρλάντες που κρατάμε στο χέρι. Γι’ αυτό ας τις ονομάσουμε γιρλάντες χειρός. Αυτές τις διακρίνουμε σε δύο είδη: θρησκευτικές και κοσμικές. Θρησκευτικές είναι αυτές που τις χρησιμοποιούν οι θρησκευόμενοι για να κάνουν ορισμένο αριθμό προσευχών. Κοσμικές είναι όλες οι άλλες που ο καθένας, ανάλογα με την προσωπικότητά του, την οικονομική του ευχέρεια και την αισθητική του, τις αντιλαμβάνεται. Έτσι δημιουργήθηκαν πολλές και διάφορες κοσμικές γιρλάντες όπως το τεσμπίχι, το μπεγλέρι και το τάκα-τάκα, που ο καθένας τις  χρησιμοποιεί ανάλογα με τις γνώσεις που διαθέτει γι’ αυτές, τον πολιτισμό και γενικά την προσωπικότητά  του.

Τη  θρησκευτική  γιρλάντα την έφτιαξαν οι καλόγεροι το 1000 μ.Χ.,  έχοντας υπόψη τους προφανώς άλλες θρησκευτικές γιρλάντες που είχαν δημιουργηθεί από το 800 έως 500 π.Χ. και μετά, όπως το ινδικό τσααπ-μάλα και το μουσουλμανικό ντοϊγιουμλού ντεσμπίχ. Την ονόμασαν  δεητικό στεφάνι της Παναγιάς διότι με αυτήν έκαναν δεήσεις στην Παναγία. Αυτή ήταν φτιαγμένη από μαύρο μάλλινο κομποδεμένο σχοινάκι που οι άκρες του ήταν πλεγμένες σε σχήμα σταυρού. Αυτή τη γιρλάντα κάποιοι την είπαν προσευχητάρι επειδή την χρησιμοποιούσαν σαν εργαλείο προσευχής. Οι κοσμικοί που απαξίωναν αυτήν τη γιρλάντα την είπαν κομποσκοίνι επειδή ήταν ένα σκοινάκι με κόμπους. Οι περισσότεροι όμως την είπαν κομπολόι επειδή ο προσευχόμενος ακουμπώντας τον κάθε κόμπο λέγει και μία προσευχή. Η σύνθεση των λέξεων κόμπο λέγει γέννησαν το όνομα κομπολόγι – κομπολόι. Οι κοσμικές γιρλάντες είναι φτιαγμένες από χάντρες διαφόρων υλικών και από εξαρτήματα διαφόρων μετάλλων. Δεν καταλήγουν σε πλεγμένο σταυρό, αλλά σε φούντα, σε μια μεγάλη χάντρα ή σε διάφορες άλλες  επιλογές που κάνει ο κάτοχός της. Αρκετοί έχουν κρεμάσει αντί για φούντα ρολόι και έτσι «δεν πουλάνε το ρολόι για να πάρουν κομπολόι, αλλά τα ‘χουν και τα δυό». Το μεν ρολόι για να τους θυμίζει τις ευθύνες οι οποίες αγχώνουν, τις δε χάντρες για να χαλαρώνουν.

Το πώς φτάσαμε να ονομάζουμε τις κοσμικές γιρλάντες που δεν μοιάζουν καθόλου ως προς τα υλικά, τη χρήση και τη φιλοσοφία με τις θρησκευτικές γιρλάντες (κομπολόγια), εξηγείται παρακάτω.

Τις γιρλάντες που δημιουργεί η εταιρία μας, τις λέμε εύχαντρα και όχι κομπολόγια. Τη λέξη εύχαντρα τη δημιουργήσαμε συνθέτοντας το ευ που θα πει ευχάριστο-όμορφο-καλό με  τη λέξη χάντρα, έτσι ΕΥΧΑΝΤΡΑ. Τα  υλικά των εύχαντρων απαρτίζονται από  κεχριμπάρι, ημιπολύτιμους λίθους, ασήμι, χρυσό, μετάξι και γενικώς από φυσικά  υλικά που εμπεριέχουν θετική ενέργεια, ευεργετική για τον οργανισμό μας. Είναι σωστά έργα τέχνης, τα οποία μόνο χαϊδεύουμε. Τα εύχαντρα απευθύνονται σε πολιτισμένους που σέβονται τους συνανθρώπους τους,  δεν «βροντοχτυπούν τις χάντρες», δεν σπάνε τα νεύρα του κόσμου όπως οι ψευτόμαγκες και οι απολίτιστοι λαϊκοί τύποι που μιμούνται τους τενεκέδες που όσο πιο άδειοι είναι τόσο δυνατότερο θόρυβο κάνουν. Οι πολιτισμένοι βασικά χαϊδεύουν τις γιρλάντες τους για να χαλαρώσουν το σώμα, το νευρικό τους σύστημα, να ενδοσκοπούν, να διαλογίζονται, να αφυπνίζουν τη δημιουργική τους φαντασία …

Σχετικά με το συγγραφέα

O Tάσος Θωμαΐδης γεννήθηκε στο συνοικισμό προσφύγων από την Μικρά Ασία στην Κόρινθο το 1940. Σπούδασε εργαλειομηχανικός, μηχανικός Μ.Ε.Κ. και σχέδιο – ζωγραφική στην ABC. Επίσης απεφοίτησε από το μικρό Πολυτεχνείο. Tasos Thomaidis was born at the district of refugees from Asia Minor, in Korinthos, in 1940. He has completed his studies in Tool Engineering, Mechanics in M.I.C. , drawing and painting in ABC College. He has also graduated from the so called “Small Technical University”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρόσφατα άρθρα από το Blog

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Μείνετε σε επαφή

facebook Efhantron youtube efhantron
Copyright © 2011-6 Εύχαντρον | Σόλωνος 97, Τ.Κ. 106 78 Αθήνα | Τηλ: (+30) 210 3840995 - Fax: (+30) 210 3806331
Site by Anastasia Melekou
Visa PayPal AMEX